Niezależny Portal Miasta i Gminy Syców Forum Syców
Forum mieszkańców Sycowa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Renowacja Parku
Autor Wiadomość
kooba 

Wysłany: 2009-04-29, 13:14   Renowacja Parku

Jakiś czas temu głośno było o pomyśle przywrócenia sycowskiemu parkowi jego dawnej świetności. W tej chwili sprawa nieco przycichła.

Piszcie jeśli macie jakieś projekty, artykuły, informacje, plotki, opinie ;)

caluski121 

Wysłany: 2009-04-29, 20:24   

Tak, wiele słyszałam o renowacji naszego sycowskiego parku. Lecz sprawa ucichała, były plany z tego co wiem - gorzej z ich realizacją. Ciekawa jestem kiedy się za to wezmą, za rok ? za 2 ? A może za 20 lat ? Moim zdaniem, niepotrzebnie wydane pieniądze na projekty.

lukasz149 

Wysłany: 2009-04-30, 11:49   

Gdzieś mi się obiło o uszy, że obecna scena ma być zdemontowana i powstać ma coś na miarę amfiteatru przy stawie. Swoja drogą jeśli to by doszło do skutku to byłby to fajny pomysł :)

Mosek 

Wysłany: 2009-05-07, 13:14   

Też kiedyś o tym słyszałem. Ale jak sobie pomyślę ile kasy by na to poszło, to wyobrażam sobie termin realizacji

lypnik 

Wysłany: 2009-05-09, 12:49   

z tego co wiem i pamietam to projekt mieli/zlozyli studenci z UP we wrocku z kierunku architektura krajobrazu, ale co dalej ... :roll:

Maxiu 

Wysłany: 2009-05-17, 12:34   

Jedno jest pewne, że park coraz bardziej wymaga tego, by się nim zająć.

Nie podoba mi się tylko usunięcie asfaltu i zastąpienie go żwirowymi spacerniakami.

No i wg mnie niezbędny jest ewidentny zakaz wjazdu autami do parku. Najlepiej w formie chowanych słupków z dostępem tylko dla odpowiednich służb. Wkurza mnie jak muszę przeciskać się z psem po poboczu dróżki, bo jakiś rybak nie ma tyle energii żeby dojść do stawu. O zimowych kuligach za autami po parkowych alejkach już nie wspomnę.

OK - wyżaliłem się ;)
Ostatnio zmieniony przez Maxiu 2009-05-17, 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

kooba 

Wysłany: 2009-05-17, 12:44   

Maxiu napisał/a:

Nie podoba mi się tylko usunięcie asfaltu i zastąpienie go żwirowymi spacerniakami.

No właśnie mi się to wydaje lekko bez sensu. Jak już jest asfalt to po co wracać do utwardzonej drogi gruntowej? Sądzę, że w oryginalnym projekcie parku nie zrobili takich dróg bo żwir jest lepszy czy ładniejszy, tylko dlatego, że był tańszy. A jak już później Polacy położyli asfalt to niech sobie jest. Efekt będzie taki, że rolnicy, psy i leniwi odwiedzający park rozjeżdżą te żwirowe drogi i będzie lipton. Rowerem i na rolkach też sie gorzej jeździ po żwirze, a chyba nie ma najmniejszego powodu, żeby się pozbywać rowerzystów z parku.

A słupki uniemożliwiające wjazd... niby dobry pomysł, ale myślisz, że psy by się na to zgodziły?

Maxiu 

Wysłany: 2009-05-17, 12:46   

Psy (czyli jak rozumiem policja) powinna mieć dostęp autem jak najbardziej.

Wystarczą takie słupki jak we Wrocławiu na rynku - chowane przy użyciu kluczyka czy pilota. Nie sądzę, żeby to był taki wielki koszt, ale te prywatne auta w parku bardzo mnie wkurzają ;)

forumowicz 

Wysłany: 2009-05-17, 14:40   

Maxiu napisał/a:

Ja myślę, że może to być wymóg odnośnie finansowania całej inwestycji. Coś na zasadzie - restaurujemy park (czyli przywracamy mu stary wygląd) i otrzymujemy na to środki z zewnątrz, albo odnawiamy go wg własnego widzimisię i sami martwimy się o kasę.

W takiej sytuacji oczywisty jest pierwszy wariant. Chociaż też wolałbym asfalt.

nelly

Wysłany: 2009-05-17, 15:04   

już widzę ten żwir wiosenną lub jesienną porą, albo jak mam po nim przejechać na rowerze :roll: nie wspominając o tym, że w sandałkach czy szpilkach na pewno będzie wygodnie po nim chodzić :mrgreen:

grymas 
Król sedesów

Wysłany: 2009-05-17, 18:24   

kooba napisał/a:
A słupki uniemożliwiające wjazd... niby dobry pomysł, ale myślisz, że psy by się na to zgodziły?
ja w to wątpię przecież park to miejsce gdzie mogą wlepić kilka madnatów za głupoty...

teha 
Administrator

Wysłany: 2009-05-17, 18:31   

No przecież jeśli będą mieli klucze to jaki problem żeby wjechali?

teha 
Administrator

Wysłany: 2009-05-17, 18:55   

forumowicz napisał/a:
Ja myślę, że może to być wymóg odnośnie finansowania całej inwestycji.

Też mi się tak wydaje - choć jest to dosyć absurdalne i długo taki żwirek nie pociągnie...

kooba 

Wysłany: 2009-05-17, 19:16   

teha napisał/a:
forumowicz napisał/a:
Ja myślę, że może to być wymóg odnośnie finansowania całej inwestycji.

Też mi się tak wydaje - choć jest to dosyć absurdalne i długo taki żwirek nie pociągnie...

Ja bym obstawiał, że to nie są kwestie formalne, tylko pomysł osoby odpowiedzialnej za projekt, która uznała, że takie rozwiązanie jest niezbędne dla zachowania spójności koncepcji. My patrzymy na to pragmatycznie, dla architekta mogły się bardziej liczyć "wrażenia artystyczne" ;)

Jakby tak było z finansowaniem, to w zabytkowych budynkach pewnie nie wolno by było instalować światła. Chociaż trzeba przyznać, że mamy dość głupie prawo, zastępujemy je jeszcze głupszym unijnym, więc wszystko jest możliwe.

Mosek 

Wysłany: 2009-05-17, 22:19   

Rzeczywiście żwir w parku to zły pomysł, bo jak już ktoś wspomniał, to po deszczu będzie błotko a nie żwirek. No i jak tu jeździć na rowerze czy rolkach? A wiele osób park do tego wykorzystuje.

Pomysł ze słupkami nieumożliwiającymi wjazd do parku jest dobry. Oczywiście policja miała by wstęp (przy pomocy kluczyków - a to nie problem).

Architekci... Hmmm, wiadomo rysuneczki, wizualizacje i inne piękności. A w rzeczywistości to ich nie obchodzi jak się po parku będzie chodziło, bo sami po nim chodzić pewnie nie będą.

Odpowiedz do tematu